Меню Затваряне

НЯКОИ НАСОКИ ПРИ ИЗЧИСЛЯВАНЕ ОБЕМА НА ЦИЛИНДЪРА

Изчисляването на обема на дозата, за да се уверите, че цилиндъра има достатъчен капацитет (обем), може да изглежда глупаво, но това ще ви помогне да избегнете ситуация, при която монтирате инструмент на машината и в последствие установявате, че тя няма необходимия капацитет (обем или количесто материал) да „напълните“ и „уплътните“ изделията. Това неминуемо води до излишен разход на производствено време и загуби.

Сигурен съм, че повечето от Вас не са имали подобен проблем, но въпреки това той се среща. Би било добре преди поръчка на нова машина или пуск на нов инструмент да направите калкулация и да се съобразите с някои критерии, за да си спестите проблеми след това.

Как да оразмерите цилиндъра, който ще ви е необходим? Ако инструмента (матрицата) все още не е произведена, симулацията на процеса на „пълнене“ ще ви даде обема на детайла и наливъка. Ако вече имате матрицата може да използвате: теглото на детайла и наливъка, съпоставено с максималното количество материал, което може да шприцне Вашата машина. Ако трябва да поръчате нова шприц-машина, теглото на детайла и наливъка могат да бъдат началната точка, от която да направите необходимата конфигурация.

Да започнем със случая, в който знаете теглото на изделието. Ако детайла и наливъка имат общо тегло от 164g, еквивалентът е 182.2cc от PP (при 0,90g/cc плътност) или 6.16oz (1cc = 0.0338oz). Ако приемем, че имате капацитет на барел от 236,686cc (или 8oz), може да се изкушите да заключите, че имате много или достатъчен обем. Но това може изобщо да не е така!

Първо, какво ще стане, ако спецификацията на капацитета на машината (например в унции) е за един материал (много често PS – полистирол), а ти работиш с полипропилен? (Забележка: Много спецификации на машините днес цитират капацитет на цилиндъра както за PS, така и за HDPE.) Между тези материали има разлика в плътността. При стайна температура плътността на PS е 1,04 g/cm3, а PP има плътност на стайната температура 0,90 g/cm3. След това може да си помислите: „Добре, за моите 6.16 унции от РР можете да вземете съотношението плътност 1.04 / 0.90 или 1.16 и да достигнете необходимия капацитет на барел 7.14 унции.” С барел с 8 унции все още сте добре, нали?

Имайте в предвид, че това са плътности при температурата в помещението, а при формоването (или шприцването) ние се интересуваме от условията на топене (температурата). И в този случай ни е необходима информация за плътността на стопилката.

Когато се стопят, полимерните молекули са по-отдалечени и плътността намалява. Проблемът е, че данните за плътността на стопилката са по-трудни за намиране. Тя не се дава в повечето спецификации на материалите и трябва да се установи по пътя на опита .

За PS плътността на стопилка е 0.945 g/cc, а за PP е около 0.74 g/cc. Това променя съотношението за нашето изчисление; сега е 0.945 / 0.74 или 1.28. Сега имаме нужда от минимум 6.16 х 1.28 или 7.88 унции от изстрел. Все още сме (едва) в рамките на капацитета на барела от 8 унции.

Помислете и за клапан (дюзата): Дали изтича!? Практично ли е да се опитате да използвате 98% от капацитета на цилиндъра (7,88 / 8,0 унции)? Ако се замислиш, ти се нуждаеш и от някаква „възглавница“ и място за декомпресия! Препоръчителни са размери от 25 до 70% от капацитета на барела. Ако добавим всичко това, плюс 10% коефициент на безопасност за изтичане, възглавница и декомпресия и за да осигурим равномерно разтопена пластмаса, се нуждаем от барел с капацитет поне 11-12 унции. Освен това трябва да помислим и за капацитета на пластифициране?

Още веднъж, неподценявайте обема на цилиндъра при конфигуриацията и избора на шприцмашина. Залогът е твърде голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

BulgarianEnglishGerman